Európsky deň ústneho zdravia

30.08.2013 08:13

12.september – „Európsky deň ústneho zdravia“

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila 12. september za Európsky deň ústneho zdravia. Ústne zdravie predstavuje zdravé zuby a okolité tkanivá, teda  čo najmenej zubných kazov a zdravé ďasná. Zubný kaz a ochorenia ďasien patria medzi najrozšírenejšie ochorenia ľudskej populácie a pravidelne sa vyskytujú u detí. Týmto ochoreniam však môžeme účinne predchádzať. Prevencia týchto ochorení vo veľkej miere závisí od každého jednotlivca a spočíva v správnej hygiene ústnej dutiny v širšom slova zmysle, v správnej výžive a v pravidelnej odbornej starostlivosti o ústnu dutinu.

Nepodceňujte dôležitosť pravidelnej a profesionálnej starostlivosti o ústnu dutinu. Navštevujte pravidelne svojho stomatológa a dentálnu hygieničku, dbajte na správnu techniku čistenia zubov a doprajte si zdravší a kvalitnejší život.

            Heslom Európskeho dňa ústneho zdravia je „Ústne zdravie a tabak“.  Fajčenie síce nezapríčiňuje zubný kaz, ale spôsobuje väčšinou ťažko liečiteľné rakovinové ochorenie v ústnej dutine a hrdle ako aj iné menej závažné ochorenie úst, nepríjemný zápach a zažltnutie zubov.  

 

Umývanie zubov berte vážne, v každom prípade je lepšia prevencia ako liečba.

Späť