Európsky deň ústneho zdravia

11.09.2014 07:53

12.september – „Európsky deň ústneho zdravia“

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila 12. september za Európsky deň ústneho zdravia. Ústne zdravie predstavuje zdravé zuby a okolité tkanivá, teda  čo najmenej zubných kazov a zdravé ďasná. Zubný kaz a ochorenia ďasien patria medzi najrozšírenejšie ochorenia ľudskej populácie a pravidelne sa vyskytujú u detí. Týmto ochoreniam však môžeme predchádzať prevenciou a zdravotnou výchovou. Prevencia týchto ochorení vo veľkej miere závisí od každého jednotlivca a spočíva v správnej hygiene ústnej dutiny v širšom slova zmysle a v správnej výžive.

Heslom tohtoročného Európskeho dňa ústneho zdravia je „Ústne zdravie a diabetes“. Ústne zdravie a diabetes je aktuálny problém, nakoľko za poslednú dekádu sa v EÚ i na celom svete dramaticky zvýšil počet ľudí trpiacich diabetom. Zdravotné povedomie verejnosti o tom ako predchádzať ochoreniam ústnej dutiny u pacientov s diabetom je však slabé. Tento deň ponúka jedinečnú príležitosť zvýšiť povedomie o súvislostiach medzi diabetom a ústnym zdravím a o významnej úlohe, ktorú zubní lekári a v tejto oblasti pôsobiaci zdravotnícki pracovníci môžu zohrať v skorej diagnostike  pacientov s diabetom v celej EÚ.

Diabetik by mal vo vlastnom záujme informovať svojho zubného lekára aj dentálnu hygieničku o tom, že trpí cukrovkou. Odporúča sa nechať si každých šesť mesiacov dôkladne vyšetriť chrup a ústnu dutinu.

 Zdravé ústa sú bránou k zdravému telu!

 

                                                                                                                                                                                                                               

 

 

 

 

 

 

 

Späť